Energieleveranciers

De Nederlandse markt kent veel verschillende energieleveranciers. Op 1 juli 2004 is de Nederlandse energiemarkt officieel geliberaliseerd. Dat wil zeggen dat het vanaf dat moment een vrije markt is waarin energieleveranciers eerlijk met elkaar kunnen concurreren om afnemers. Voor de liberalisering werd energie geleverd door zogenaamde nutsbedrijven die onderdeel waren van de staat. In opdracht van de Europese Unie is er vanaf 1998 gestart met privatisering en liberalisering van de energiemarkt. De EU wil namelijk dat er vrij verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal binnen de Unie mogelijk is. Dit geldt ook voor energieleveranciers. Door de liberalisering kan overstappen naar een andere leverancier u tegenwoordig al gauw een voordeel van honderden euro’s opleveren.

Energieleveranciers vergelijken

Vanaf 1 juli 2004 kunt u als consument dus vrij kiezen uit de diensten van verschillenden energieleveranciers. Alle energieleveranciers moeten nu met elkaar concurreren en dat doen ze met name met hun prijzen voor energie. Het vergelijken van energieleveranciers is sinds de liberalisering van de markt belangrijk geworden, omdat het de manier is om te kiezen voor de goedkoopste leverancier. Het vinden van een goedkope energieleverancier is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt, want alle energiemaatschappijen maken reclame en claimen de goedkoopste en de beste te zijn.

Bovendien is het ook van belang dat u zich realiseert dat de prijs van energie niet de enige bepalende factor is in de keuze voor een energieleverancier. Want u wilt niet alleen goedkope energie, maar u wilt natuurlijk ook goede service en goede voorwaarden. De energievergelijker is het medium dat alle energieleveranciers voor u op een rijtje zet. Vergelijken en kiezen voor de goedkoopste en beste maatschappij is nog nooit zo makkelijk geweest.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Heeft u een vergelijking gemaakt en weet u wie de goedkoopste energieleverancier is? Dan kunt u overstappen en vele euro’s besparen op uw energie. Let wel op, want bij sommige energiemaatschappijen is overstappen niet kosteloos. Vaak moet u een soort boete betalen om uw contract te ontbinden. Dit moet u meenemen in uw vergelijking, zodat u kunt bepalen of overstappen nog steeds de goedkoopste optie is.