Energieprijzen

Omdat de Nederlandse energiemarkt onderdeel is van het Europese energiespeelveld, is er sprake van een grote concurrentie op de markt. De prijs van energie is het belangrijkste middel waarmee maatschappijen elkaar kunnen beconcurreren. Daarom is energieprijzen vergelijken voor u en uw portemonnee van groot belang. Wij bieden u een volledig overzicht van alle energieprijzen. Vergelijken is met dit overzicht een fluitje van een cent.

Wij geven u de kosten bij de verschillende energiebedrijven die in Nederland acteren op een rij en we geven actuele aanbiedingen weer. Hoe gaat u nu te werkt om energieprijzen te vergelijken? Het is van belang dat u eerst nagaat wat de huidige stand is van uw energiekosten. Door uw huidige contract erbij te pakken (vaak kan dit online) komt u er bovendien achter of overstappen voor het einde van uw contract kosteloos is. Sommige maatschappijen rekenen een soort van boete voor vervroegd overstappen en als dat bij u het geval is moet u dit meenemen in uw vergelijking. Daarnaast is het van belang dat u overzichtelijk heeft hoeveel u maandelijks gemiddeld verbruikt. Energieprijzen vergelijken is werkelijk nog nooit zo gemakkelijk geweest als u deze zaken op ene rijtje hebt.

Vastzetten

Het vastzetten van de energieprijs op een bepaald moment is bij sommige energieaanbieders mogelijk. Voordat u start met energieprijzen vergelijken is het handig voor uzelf te bepalen of vastzetten op uw wensenlijstje thuis hoort. Om te bepalen of vastzetten een optie voor u is, wilt u natuurlijk weten of het de voordeligste optie is. Hiervoor moet u eigenlijk weten wat de energieprijzen in de toekomst zullen doen. Zullen de energieprijzen dalen of juist stijgen? Is de algemene verwachting dat de prijzen zullen stijgen dan kunt u uw contract het best vastzetten. Is de verwachting dat de energieprijzen zullen dalen, dan bent u beter uit met een contract met variabele prijzen.

Verwachting energieprijzen

Om de verwachting rondom de stijging of daling van de energieprijzen te peilen kunt u letten op aankomende bezuinigingsregelingen of nieuwe wetgevingen van de overheid. Is de verwachting dat er meer of juist minder bezuinigd zal moeten worden?

In 2008 zijn de energieprijzen fors gedaald, dit kwam met name door de daling van de kosten voor olie die weer teweeg werd gebracht door de economische crisis. Sinds 2009 nemen de kosten voor energie langzaam maar zeker weer toe. En de verwachting voor 2013 is dat deze stijging voort zal duren. Het vastzetten van uw energieprijs zou met deze verwachting dus wel eens rendabel kunnen zijn.