Gasprijs

Belangrijk onderdeel van de totale kosten voor energie is de gasprijs. Gas is één van de schoonste fossiele brandstoffen die onze aarde rijk is. De prijs voor aardgas wordt per m³ berekend. Bij de berekening van de gasprijs worden niet alleen uit de leverancierskosten, maar ook uit kosten voor het transport en het leidingennetwerk opgeteld. Leveranciers hebben namelijk een stelsel van leidingen nodig om het aardgas bij Nederlandse huishoudens te leveren. Aardgas kan zowel in gasvorm als in een vloeibare vorm worden vervoerd. Daarnaast moet u ook belasting en BTW betalen over energie zoals aardgas.

Naast de genoemde kosten moet ieder huishouden vastrecht betalen. Dit is een vast bedrag dat wordt gerekend voor het hebben van een gasaansluiting, De gasprijs waarmee vergeleken wordt is in de regel zonder vastrechtkosten, die worden er later bij opgeteld.

Ontwikkeling gasprijs

Aardgas is een fossiele brandstof en dat betekent dat het een schaars oftewel een eindig product is. De gasprijs is afhankelijk van deze schaarste. De afgelopen jaren is de gasprijs gedaald. Dit werd veroorzaakt door een daling van de prijs voor aardolie. Aardgas is namelijk een soort afvalproduct van aardolie en ze worden vrijwel altijd samen gewonnen.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt op jaarbasis zo’n 1.600 m³ gas. De laatste jaren is het verbruik van gas gedaald door het toenemende aantal hr-ketels in huishoudens en de verbeterde isolatie van onze huizen. Van het Nederlandse gasverbruik gaat ongeveer 78% op aan warmtevoorziening, 19% aan het opwarmen van water en 3% aan het koken op gasfornuizen.

Gasprijzen vergelijken

Door op de onafhankelijke energievergelijker een goede vergelijking te maken van de gasprijzen van diverse energieleveranciers, kunt u tot wel €400, – besparen. De gasprijs kan per m³ namelijk behoorlijk uiteenlopen bij de verschillende leveranciers van aardgas. De gemiddelde gasprijs ligt rond de 61 eurocent, maar er zijn natuurlijk uitschieters naar boven én naar beneden.