Wanneer is overstappen van energieleverancier verstandig?

De stelregel is dat de energieleveranciers op 1 juli de energieprijzen aanpassen. De prijs van gas en elektriciteit wordt bepaald door vraag en aanbod. Is de vraag hoog dan stijgt de prijs. Net als bij aandelen kun je een inschatting maken wat de energieprijs zal gaan doen in de toekomst. Afhankelijk van je inschatting kun je de energieprijs 1 tot 5 jaar vastzetten en zo een langere tijd profiteren van een lagere energieprijs ongeacht wat de energiemarkt doet. Doe je dit niet dan zul je de variabele energieprijs gaan betalen.

Middels de energievergelijker zie je heel snel of het voordelig is om over te stappen. Denk vooral na over hoe lang je een nieuw contract wilt aangaan. Standaard raden we aan om een eenjarig contract af te sluiten. Dit geeft je de mogelijkheid eenvoudig ieder jaar over te stappen plus dat je ieder jaar kunt profiteren van mooi overstapkortingen.

Is een langlopend contract beter dan een kortlopend contract?
Aan beide vormen zitten voor- en nadelen.

Contract voor onbepaalde tijd:

Voordeel: alle vrijheid om over te stappen.
Nadeel: er zijn geen interessante welkomstkortingen.

Contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven:

Voordeel: zekerheid over de prijs en hoge welkomstkortingen.
Nadeel: of het ook goedkoper is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.

Tip: als je de ontwikkelingen van de olieprijs in de gaten houdt, kun je inschatten wat vervolgens de energieprijzen zullen doen.

Contract voor bepaalde tijd met variabele tarieven:

Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen, zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. Bovendien zijn er contracten met dezelfde tarieven waar je niet aan vast zit.

Let op de tijd van het jaar

Wees je bewust van de relatie tussen het overstapmoment, je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Je maandbedrag is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig.

Loopt je oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september en stap je over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Andersom geldt hetzelfde. Stap je over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je nog geld terug krijgt van je oude energieleverancier.